Cavalier King Charles Spaniel

cavalier-king-charles-spanielRasen Cavalier King Charles spaniel härstammar från Storbritannien och tillhör grupp 9 – Sällskapshundar. Det är en av de mest populär hundraserna runt om i världen då den kan användas inom många områden och då den är en alldeles utmärkt liten sällskapshund. Det finns en del färger på cavalieren, men de absolut vanligaste färgerna på den är ruby, blenheim och tricolor. En annan färgvariant som också är relativt vanlig, men inte riktigt lika förekommande som de tre innan nämnda, är färgen black and tan. Till utseendet så är den en liten spaniel med långa pälsiga öron och ett snällt ansiktsuttryck.

Cavalieren utvecklades utifrån de äldre småvuxna jakthundarna. Förr i tiden så var det en väldigt populär sällskapshund hos hovet och adeln, och det är faktiskt efter en högheten Maria Stuarts sonsonson, kung Charles II, som rasen är döpt efter. Man hör på rasens namn att den har historia bland kungligheter, och det sägs att kung Charles II hade en hel flock av rasen som följde efter honom vart han än gick.

Då rasen under 1700- samt 1800-talet korsades med olika kortnosade dvärgraser som importerades till Storbritannien, så började även de att få dessa korta nosar. Den traditionella rasen höll nästan på att dö ut, men under mellankrigstiden så började man satsa mer på dem och bevara rasen. Den kortnosade varianten kallas idag för King Charles Spaniel.

Cavalier King Charles spaniel har mängder med fina egenskaper, och vad som är så typiskt för rasen är dess oerhört vänliga sätt. Det är en väldigt glad och samarbetsvillig ras, som inte har någon aggressivitet eller nervositet, vilket därmed gör rasen till en väldigt bra nybörjarras. Som sagt så är det en väldigt mångsidig ras och man kan säga att det är en allround-hund, då den gärna ägnar sig åt agility, lydnad, viltspår, rallylydnad eller annat. Det är helt enkelt en ras som passar de allra flesta.