Olika utställningstermer

various-terms-exhibitionNär det kommer till hundutställningar så finns det en hel del termer att lära sig för att förstå vad det är som händer och hur det har gått för sin hund. Utöver själva kvalitetsbedömningarna som hundarna kan få, så finns det också en hel del termer som hundarna kan få och som kan vara väldigt bra att förstå vad de innebär.

CK står för certifikatkvalité och kan tilldelas till de hundar som har fått Excellent som kvalitetsbedömning. Dessa tilldelas till hundarna när de placerat sig i sina klasser, och domaren kan ge detta till hur många denne vill. Att få detta innebär att hunden är av certifikatkvalité och att den går vidare till tävlan om bästa tik eller hane.

HP står för hederspris och brukar ges till de valpar, juniorer eller unghundar som anses vara särskilt lovande, eller till de veteraner som anses vara välbevarade och hälsosamma. Man kan även ge ut HP till de hundar som man inte tycker förtjänar ett CK just den dagen på grund av någon anledning.

BIR är en förkortning av “bäst i rasen”. Motsvarande till BIR är BIM som står för “bäst i motsatt kön”, och de två hundar som tävlar om BIR och BIM är den som blivit bästa hane och den som blivit bästa tik.

Certifikat, som även förkortas med cert, är någonting som är mycket åtråvärt och som alla de hundar med certifikatkvalitet är med och tävlar om. Som regel så är det den bäst placerade i bästa tik eller hane som får detta, men om den skulle vara utställningschampion redan så går det vidare till den bakom. Man behöver tre stycken certifikat för att bli svensk utställningschampion.

BIS som står för “Best In Show” är det absolut finaste man kan vinna, vilket då innebär att man är den vackraste hunden på hela utställningen. Detta tävlar alla de hundar som har vunnit sin rasgrupp (det finns 10 stycken) om.

Det kan vara mycket att hålla reda på när man är på hundutställning, så ibland kan det vara skönt att slå sig ned och ta del av härliga casinobonusar emellanåt.